top of page

Koning Avenhorn

Na ruim 50 jaar 24/7 klaar te hebben gestaan voor spoorwegonderhoud en storingsherstel aan o.a. Prorail sporen in de regio en ook tot ver daar buiten hebben wij eind 2021 het besluit genomen een andere weg in te slaan en het "grote" spoor en het werken voor de "grote" aannemers achter ons te laten.

Nog altijd zijn we van vele markten thuis en voor vele soorten werkzaamheden beschikken wij nog altijd over een uitgebreide hoeveelheid materieel, materiaal en gereedschappen.

20190304_141954.jpg
20190304_083243.jpg
3.jpg
1.jpg

Ons verhaal

Als tweede zoon van een agrariër in de Schermer polder begon Cees Koning in 1969 vanuit de ouderlijke boerderij voor zichzelf nadat zijn laatste werkgever op hield te bestaan. Er werd een nieuwe Vaia Elefante kraan aangeschaft en diverse werkzaamheden dienden zich aan, zoals ook het laden van suikerbieten voor de cooperatie Blauwband/CSM Halfweg wat meekwam van zijn vorige werkgever.

In 1970 is binnen het jaar de Vaia kraan uit wanhoop bij Bamaco ingeruild op een hagelnieuwe Liebherr 901. Eind 1971 trouwde Cees met Jantine Frans uit Heiloo en verhuisden zij naar de aangekochte stolpboerderij op Grosthuizen (gem. Avenhorn).

In 1972 kwamen zij per toeval in contact met de Nederlandse Spoorwegen en al snel werden daar dan ook in de nacht al de eerste klusjes uitgevoerd met de Liebherr kraan. In de jaren die volgden bleven de bieten een jaarlijks terugkomende klus en groeide het spoorwerk ook gestaag. In het materieel werd in 1975 weer een nieuwe door Bamaco geleverde Liebherr bijgevoegd. Enige tijd later werd er van GP Groot in Heiloo een gebruikte DAF V1600 4x4 kipper overgenomen.

In 1978 werd de eerste zoon Nico geboren. Omdat deze in 1975 gekochte Liebherr nogal wat problemen had in het begin werd er in 1979 maar een een Atlas 1302D aangekocht.

Meer personeel en materieel kwam er bij en het materieel werd specialistischer en steeds weer in eigen beheer geschikt gemaakt voor de gevraagde klus. De Atlas 1302D werd in de tijd bij ons de eerste ook door NS goedgekeurde spoorkraan met vaste spoorstellen.

In 1980 werd de tweede zoon Jan geboren. Omdat de liefde met de in 1978 aangeschafte Atlaskraan niet zo groot was en de vertrouwde Liebherr importeur Bamaco vertegenwoordigde inmiddels FAUN. Dat maakte dat er in 1983 een nieuwe Faun werd aangeschaft.

Nadat Cees zelf buiten zijn schuld met de Atlaskraan in 1984 betrokken raakte bij een spoorwegongeval met een diesellocomotief werd deze machine total-loss verklaard en wederom kwam er een nieuwe Faun 1014. Als machinist van de faun kwam Peter Sprangers in dienst, in 2018 nog steeds onze vertrouwde steun en toeverlaat terwijl de Faun nog steeds zo af en toe uit de schuur mag voor een klusje op de buurt..

De spoorwegmachines werden zo af en toe bijgestaan door een gebruikte "bij" kraan als de International of later Fuchs 712. In 1985 kwam er weer een vrachtwagen, dit maal een gebruikte Mercedes 1513, met kipper en laadkraan. Een welkome aanvulling. In 1992 werd de Mercedes ingeruild en kwam er voor het eerst een nieuwe vrachtwagen. De DAF 2300 4x4 met kipper en kraan was een enorme stap vooruit. Deze werd in 1993 gecompleteerd met een nieuwe 2 assige aanhangwagen zodat vanaf dat ogenblik ook het transport van de machines in eigen beheer kon worden uitgevoerd.

In 1993 werd ook van collega Schouten in Heiloo een gebruikte Liebherr spoorkraan met hulpstukken overgenomen. De gebruikte liebherr werd in 1996 op haar beurt vervangen door een jong gebruikte Atlas 1304K en het jaar erop werd het machinepark aangevuld met nieuwe Liebherr 312. Gevolgd door een jong gebruikte Atlas 1304k in 2001.

In 2001 kwam ook zoon Nico in de zaak, er kwam in 2003 een nieuwe DAF85  vrachtwagen met haakarm en laadkraan en een nieuwe 3 assige aanhangwagen. Daarbovenop ook nog een nieuwe Atlas 1404mk kraan in die in eigen beheer werd opgebouwd tot spoorwegmachine en begin 2004 zijn werk kon gaan maken.

 

In 2004 werd op vraag van de onderhoudsregio gezocht naar een vervanger van de handstophamer. Zoeken in het buitenland leverde een contact op en de eerste stopunit werd naar Nederland gehaald. Binnen enkele weken werden er 2 verkocht aan collega's Derksen en Berende en de machinehandel was een feit.

 

Eind 2004 werd er een bestaand bedrijfspand met naastgelegen woonhuis gekocht op het nabijgelegen industrieterrein, langzaam verhuisde Zoon nico en daarna ook het een na het ander aan materieel en gereedschap die kant op.

Een inmiddels Terex genaamde Atlas TW160 kwam er in 2007 bij als vervanger van de Liebherr 312.

Begin 2008 word nadat er weer een paar dagen in een natte kabelsleuf gezocht is naar een kabelstoring aan het spoor overgegaan tot de eerste minikraan, de Kubota U10. Werkzaamheden voor langere periode maken in 2009 de aanschaf van de 2e minikraan, een gebruikte Kubota 1 1/2 tonner.

Eind 2010 namen Cees en zijn vrouw afscheid als directie en droegen hun deel over aan zoon Nico. Even later kwam ook zoon Jan in loondienst bij de firma. Jan heeft reeds jaren ervaring als monteur in diverse vakgebieden bij verschillende bedrijven en word de monteur. Jan kan bijna alles maken.

De grote hoeveelheid minikraan werk maken de aanschaf van een van de eerste kubota's van het allernieuwste model KX019-4 in 2011. Een tweede volgt in 2012.

Ook in 2012 resulteert slim denken en de verkoop van de Atlas 1304 in de aanschaf van een Kubota tractor. Ook deze word in eigen beheer aangepast om ingezet te mogen worden als maaimachine maar ook als trekkracht.

In 2013 word door collega bedrijf Derksen een nieuwe Atlaskraan gebracht voor aanpassing tot spoorkraan, vele hoofdbrekens doordat tijdens de bouw diverse nieuwe regelgeving werd aangenomen maakte dat de machine begin 2014 als eerste spoorkraan in Nederland door Fabrikant Koning onder EU typekeur kon worden afgeleverd. 

In 2015 word de DAF85 door diverse mileuzones vervangen voor een nieuwe DAF CF in de modernste uitvoering EURO6. Deze wagen word ook voorzien van een zwaardere laadkraan en wederom een haakarm containersysteem.

In 2016 is het contact met de Denen van Hydrema gekomen. Na een gezamenlijk bezoek aan de fabriek in Stövring en de inzet van een demomachine voor enige tijd heeft dit eind 2016 geresulteerd een nieuwe Hydrema spoorkraan in de speciaal ontwikkelde plus-versie MX20.

In 2017 gaan Jan en Nico op fabriekstraining naar Denemarken. Ook werd er voor het eerst tesamen met Hydrema Export een stand bemand op de Railtech beurs in Utrecht. Een groot succes. Als gevolg hiervan werd er door de fabriek in 2017 een tweede spoorkraan in Nederland gebracht. Deze machine werd bij Koning klaargemaakt voor inzet en daarna bij diverse bedrijven gedemonstreerd.

In 2018 werd de bestaande dieplader-aanhangwagen vervangen door een nieuw exemplaar. Voor de derde maal achtereen weer een product van GS*Meppel. De verkoop van de Atlas 1404 kraan maakte de doorslag om ook de fabrieksdemo MX20 in 2018 maar aan het eigen materieelpark toe te voegen.

In mei 2018 zal Koning Avenhorn voor het eerst in de historie deelnemen aan de TKD beurs te Almere, tesamen met de andere door Hydrema aangestelde dealers.

Begin 2019 word er in combinatie met Hydrema dealer Blaauw Rolde gedemonstreerd met een mobiele MX16 wegenbouwmachine bij diverse bedrijven.

 

In maart 2019 word het materieelpark wederom uitgebreid, ditmaal met een nieuwe 5,5 tons Kubota KX057-4 midi-kraan, deze werd in het najaar gecompleteerd met een oprijwagen voor transport met de trekker en een lange Herder giek met maaikorf voor slootonderhoud.

Eind 2019 werd de eerste nieuwe Hydrema M16 wegenbouwmachine verkocht, deze is op 12 januari 2020 afgeleverd.

Ook in januari 2020 werd het materieelpark uitgebreid met een jong gebruikte snippercombinatie bestaande uit een Schliesing takkenversnipperaar met bijbehorende 5m3 kipwagen, beide afkomstig van gemeentewerken.

Verder verruilden we in 2020 onze nog zeer jonge Kubota KX057-4 tier3 voor de allernieuwste Kubota KX060-5 in de allerschoonste tier5 uitvoering, vulden we het assortiment weer aan met diverse nieuwe gereedschappen en hulpmiddelen en verruilden vader Cees en moeder Jantine na ruim 49 jaar de stolpboerderij op Grosthuizen voor een prachtig huis in De Goorn, vlakbij het bedrijf.

2021... het jaar van de veranderingen... strijd met inkopers en telefoonboek dikke  contracten in een combinatie met een gebrek aan continuiteit in het spoorwerk -mede als gevolg van PGO contracten en het overgaan van het zuidelijk deel van Noord-Holland eerder aan een andere hoofdaannemer- maken 2021 een jaar van veranderingen. Een aantal hele mooie klussen zonder spoor in de buurt en een aantal mooie klussen rechtstreeks voor Prorail zonder aannemer er tussen in de 1e helft van het jaar geven kansen. Gedurende de bouwvak vakantie komt na gesprekken met goede vrienden en de boekhouder een groot en voor velen een onverwacht besluit.

 

We stoppen in het 4e kwartaal van 2021 na meer dan 52 jaar met het verhuren van spoorkranen en het leveren van diensten aan de grote spooraannemers.

De verkoop van een behoorlijk deel van het nog jonge materieel volgt en broer Jan vervolgt zijn loopbaan elders.

2022

Kort na deze besluiten krijgen we eind 2021 de kans om weer een nieuwe Hydrema MX16 te verkopen, deze word begin 2022 klaargemaakt en afgeleverd aan de klant. Kort na deze aflevering word de volgende verkocht. Deze pachtige MX17G leveren wij eind oktober bomvol opties af.

Diverse werken voor Prorail rechtstreeks, onderdelenleveranties voor in de jaren geleverde machines, diverse (spoor)infra klussen bij de museumstoomtram en het geven van diverse cursussen vullen het jaar mooi op.

Het resterend eigen materieelpark word behoorlijk vernieuwd met onder andere een nieuwe trekker en 3 nieuwe Kubota minikranen, allen met een Tier5 motor

 

bottom of page